promo-junXX

BM-EFTV

TIPS #1:MEMILIH GAMBAR DENGAN PANTAS
Semasa shoot, amalkan tabiat delete gambar on the spot. Ini boleh dilakukan ketika anda ada kelapangan (menunggu pengantin dan sebagainya). Antara kriteria gambar yang perlu di delete:

i) gambar berulang    ii)gambar blur    iii) gambar test shot    iv)gambar yang tiada nilai

Dengan membuat begini, anda dapat memotong separuh dari masa yang diperlukan untuk memilih gambar ketika proses editing.  Sebagai contoh jika sebelum ini anda perlu melihat kesemua 1000 keping gambar yang diambil, mungkin sekarang anda perlu lihat 500-600 keping sahaja!

 

TIPS #2: JOB WEDDING PERTAMA
Rasa berdebar-debar bila sampai di tempat majlis? Perkara biasa jika ini adalah tugasan-tugasan terawal anda.  Perasaan ini datang kerana semua tumpuan tetamu adalah kepada anda. Untuk mengatasi masalah ini, 10-15 minit yang pertama jangan shoot apa-apa sehinggalah tetamu sudah ‘leka’ dengan kehadiran anda.

Dalam 10-15 minit pertama ini anda mungkin boleh meninjau-ninjau kawasan majlis atau anda juga boleh memeriksa semua peralatan buat kali terakhir sebelum beraksi!

 

[one_half]iklan-osre[/one_half] [one_half_last]iklan-PLTP[/one_half_last]

 

TIPS #3: TEKNIK ZEROING
Setiap kali sebelum memulakan job baru, amalkan membuat ‘zeroing’.  Zeroing bermaksud memastikan setting pada kamera anda adalah pada setting yang selalu anda gunakan.

Sebagai contoh, katakanlah malam sebelum job anda join sesi TT (teh tarik) dan mencuba perkara baru pada kamera anda dan menaikkan iso kepada nilai paling tinggi seperti 6400. Keesokan harinya anda terus shoot untuk job tanpa melihat pada nilai iso tersebut. Apa akan jadi pada semua gambar anda? Ya, jawapannya amatlah mengerikan. Jadi, amalkanlah membuat ‘zeroing’ pada kamera setiap kali sebelum job.

Untuk zeroing, perkara yang perlu dititik beratkan adalah white balance, saiz dan resolusi imej, nilai iso, metering, nilai eV dan lain-lain setting  yang mungkin penting bagi anda.

 

TIPS #4: KENALI AHLI KELUARGA PENGANTIN
Sebelum sesuatu majlis (akad/resepsi) kenalpasti betul-betul ibu-bapa & adik beradik  pengantin. Ini adalah kerana gambar-gambar mereka perlu diutamakan semasa shooting, dan bukannya gambar-gambar tetamu yang pengantin tidak kenal. Cara terbaik untuk mengenal ahli keluarga ini adalah dengan meminta pihak pengantin membawa gambar ahli-ahli keluarga mereka semasa proses perbincangan sebelum majlis.

Ataupun anda boleh mengenalpasti ahli-ahli keluarga ini sebelum atau semasa majlis akad nikah. Walaupun cara ini tidak disarankan namun sekurang-kurangnya untuk majlis resepsi anda sudah pun mengenali semua ahli-ahli keluarga penting pihak pengantin.

keajaiban2

DSC_9921

BM-EFTV

TIPS #5: KETAHUI ATURCARA MAJLIS
Adalah penting bagi pihak pengantin memberi aturcara majlis kepada anda (jurugambar). Ianya diperlukan untuk anda mengetahui jika ada acara-acara tambahan seperti silat, merhaban, atau lain-lain dan anda dapat bersedia di lokasi pada waktunya. Mungkin gambar-gambar ini termasuk dalam koleksi yang pengantin inginkan. Jika anda tidak peka, berkemungkinan besar pihak pengantin akan kesal jika tiada gambar diambil semasa berlangsungnya acara-acara tambahan ini.

[fbshare]

Ditulis oleh:
Azizan Aziz (pengasas www.ebookfotografi.com)
www.azizanaziz.com | www.romantis-studio.com | www.pixfood.com

 

LINE-KLIK

[one_fourth]thumb-PLFP[/one_fourth] [one_fourth]thumb-TACA[/one_fourth] [one_fourth]thumb-TAPP[/one_fourth] [one_fourth_last]PEJP[/one_fourth_last]

 

LINK-VIDEO

[one_third][video_lightbox_youtube video_id=”pnALbL8B6Qg&rel=0″ width=”640″ height=”480″ anchor=”http://ebookfotografi.com/wp-content/uploads/2013/04/PLAY-TAPS.jpg”][/one_third] [one_third][video_lightbox_youtube video_id=”7GWxF9zCVGQ&rel=0″ width=”640″ height=”480″ anchor=”http://ebookfotografi.com/wp-content/uploads/2013/04/PLAY-RUMAH.jpg”][/one_third] [one_third_last][video_lightbox_youtube video_id=”apeiWzTVy9Q&rel=0″ width=”640″ height=”480″ anchor=”http://ebookfotografi.com/wp-content/uploads/2013/04/PLAY-MB.jpg”][/one_third_last]

 

biodata

Klik di sini untuk facebook Azizan Abul Aziz atau sini untuk Fan Page
Untuk pertanyaan / soalan sila hubungi: 016-4102520 / admin@ebookfotografi.com

 

 

 

Your email address will not be published. Required fields are marked *